Atlarda Aşılama Takvimi

Açıklama

ATLARDA AŞILAMA TAKVİMİ

TJK’nın şu günlerde ülke çapında yaptığı aşılama projesi sürerken,bu hususla ilgili bir şeyler yazma gereği ve at sahiplerini bilgilendirme gereği duydum. Geçen aşım sezonunda yaşanan tay ölümleri gerekse at sahiplerinin keyfi aşılama uygulamaları herhalde kulübü böyle bir projeye sürükledi.  Atlarda aşı takvimi,çevre,at,aşı ve insan faktörlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Lokal olarak mevcut hastalıklar ve bunların yaygınlığı ,atların durumları,yaşı,gebeliği aşı yapılırken dikkate alınmalıdır. Bazı aşıların komplikasyonları vardır. Çok gözlenen yüksek ateş ve ağrıdır.Aşılamada dikkate alacağımız en önemli hedeflerimiz nedir? 

*Atların enfeksiyona yakalanmamış olması 
*Ateşli olmaması 
*Bağışıklık sisteminin kuvvetli olması 
*Aşılamanın zamanında yapılması ve iyi bir aşılama yönetimi 
*Tabi ki maliyetlerde dikkate alınmalı gereksiz uygulamalarda kaçınılmalıdır. 

İYİ BİR AŞILAMA YÖNETİMİ İLE HASTALIKLARIN ÖNLENMESİ 
Aşılama ile hastalıkların önlenmesi koruyucu hekimliktir.Aşıların bazıları %100 etkili olduğu gibi bazı aşılarda hastalığın etkinliğini azaltmaktadır.Ancak iyi aşılama yönetimleri hastalığı önleyebilir,İşte bazı kurallar şunlardır; 
*Atları rahat,temiz ve istikrarlı bir ortamda bulundurulmalıdır. 
*Atlar ahırlarında yaş gruplarına ve kullanım şekillerine göre kalmalıdırlar. 
*Taze,kaliteli yemler ve yem konsantreleri verilmelidir. 
*EN ÖNEMLİSİ, herhangi bir klinik belirti,bulaşıcı hastalık riski taşıyan ve geçmişi bilinmeyen atlarla,kendi atlarınızı temastan kaçının.Örneğin;grip ve sakağı’nın çok olduğu yerlerde atların ortak kullanım yerlerinin olduğu tespit edilmiş.aynı su kovasından su içmeleri gibi… 
*Sivrisinek ve diğer haşerelerin üremesi ve çoğalmasına karşı önlem alınmalıdır. 
*Yemleri temiz ve kapalı ortamlarda muhafaza etmeliyiz. 
*Yeni gelen atlar için KARANTİNA başka önemli bir husus.En az üç hafta olmak üzere yeni gelen atlar diğer atların yanına salıverilmemelidir. 
*Birde Tetanoz antitoksini ile Tetanoz Toksoid aşısı karıştırılmamalıdır. 
*Aşılar +2 +8 derecelerde muhafaza edilmeli ve soğuk zincir aşı uygulaması yapılana kadar kesinlikle bozulmamalıdır. 

YILLIK UYGULAMALAR 
Her ülkenin veya bölgenin bulaşıcı hastalıkları farklıdır.Farklı bölgelerden temas olmadığı sürece bu bölgenin aşılarıda bellidir. Hiçbir tehdit yokken farklı aşılar uygulamak gereksizdir.Maliyetleri artırır.Örneğin doğu batı encephamyelitis hastalığı ülkemizde yoktur.Bu hastalığın aşısını da yapmaya gerek yoktur. Ülkemizde şu hastalıklarla karşılaşılmaktadır; 
*TETANOZ *KUDUZ,hastalığı zaman zaman bölgesel özellikle köpeklerde gözlenmektedir.Bunun için atlarda fazla bir uygulama yapılmamakla birlikte,atlara kesinlikle Kuduz aşısı yapılmalıdır. 
*SAKAĞI,ülkemizde aşısı bulunmamaktadır.Atların en çok maruz kaldığı ve at sahiplerinin en çok şikayetçi olduğu hastalıktır.Yurt dışında burun içi uygulama şeklinde aşılama yapılmaktadır.Bu aşı ülkemize kesinlikle getirilmelidir. 
*INFLUENZA 
*EQUINE HERPES VIRUS 1,4 
*ANTHRAKS Herkes kendi Veteriner Hekim’i ile atlarının yıllık aşılama programını yapmalıdır.Bunu gereksiz bir gider olarak görmemelidir.Aşılamalar rutine girmelidir.
AT SAHİPLERİNİ AŞILAMA HUSUSUNA ÖNEM VERMEYE DAVET EDİYORUM. 

YENİ DOĞAN TAYLAR 
Tay doğduktan sonra 21 gün içinde Tetanoz toksoid yapılmalıdır.anne karnındayken anneye yapılmışsa bu aşı taya doğumdan sonra yapılmaya gerek olmaz. 
TAYLAR 6 AYLIK:Kuduz aşısı,Tetanoz ,Influenza,EHV 1,4 ve Sakağı aşıları 7 AYLIK:Influenza,EHV 1,4 ve Sakağı aşıları 12 AYLIK:Influenza,EHV 1,4,Kuduz aşıları 6 aylık aralıklarla Sakağı,Influenza,EHV 1,4 ve Tetanoz aşıları tekrarlanmalıdır. 
Kuduz aşısının yılda tek sefer yapılması yeterlidir. GEBE KISRAKLAR EHV 1,4 :5.,7. ve 9. aylarda yapılmalıdır. INFLUENZA :10. ayda yapılmalıdır. 
SAKAĞI: Eğer bulunduğu bölgede bu hastalık varsa aşımdan önce yapılmalıdır. YETİŞKİN ATLAR EHV 1,4 :Yılda iki uygulama yapılır INFLUENZA:Yılda iki uygulama yapılır 
TETANOZ:Yılda iki uygulama yapılır. KUDUZ:Yılda tek uygulama yapılır. SAKAĞI:Yılda iki uygulama yapılır.

Detay

  • Kategori: Makaleler
  • Tarih: 08 Aralık 2016 - Perşembe
  • Sosyal Medyada Paylaş

Resimler

DÖRTNAL VETERİNER KLİNİĞİ ve HARA HİZMETLERİ ESKİŞEHİR